Owsianka żytnia z jabłkiem i rodzynkami
Składniki:
5 łyżek płatków żytnich
szklanka płynów
( pół na pół woda z mlekiem )
jabłko starte na dużych oczkach
rodzynki
Płyny zagotowujemy, następnie dodajemy płatki i otręby,
pod koniec gotowania wrzucamy starte jabłko i rodzynki
pozostawiamy na gazie do momentu uzyskania
odpowiedniej konsystencji;
Moje dodatki : pokrojony banan, dżem malinowy,
orzechy pecan, suszone figi i granola orzechowa
Nocna owsianka z lodówki truskawkowo-bananowa
Słoiczek zapełniamy do 1/3 wysokości płatkami owsianymi, dodajemy 2 łyżki otrąb owsianych, zalewamy wrzątkiem do poziomu ich wysokości, następnie należy dodać jogurt naturalny wypełniając słoik do 2/3 wysokości, wrzucamy pół pokrojonego banana oraz kilka truskawek, zawartość miażdżymy widelcem, pozostawiając także większe kawałki owoców, dodajemy cynamon i mieszamy łyżką do uzyskania praktycznie jednolitej konsystencji, wstawiamy do lodówki, rano przekładamy do innego naczynka lub pałaszujemy prosto ze słoiczka, dodając przed tym kilka świeżych owoców.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz